M4A3 Sherman

De M4 Sherman was de belangrijkste tank van de Verenigde Staten gedurende de Tweede Wereldoorlog. De tank was populair omdat hij betrouwbaar was en zeer mobiel. De Duitsers stelden hier laat in de oorlog weliswaar zeer zware (en betere) tanks tegenover, maar de Sherman was veel goedkoper te produceren en kon zodoende in grotere aantallen naar het front gestuurd worden. Zodoende is de M4 Sherman de op één na meest geproduceerde tank uit die oorlog, op de Russische T-34 na.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Amerikanen hadden nooit de traditie om tanks naar personen te vernoemen; in plaats daarvan kregen Amerikaanse tanks altijd bijnamen van de Britten. De Britten noemden de tank naar William Tecumseh Sherman, een generaal uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

De M4 Sherman is een doorontwikkeling van de M3, die nog geen echte draaibare koepel had. De M4 had dit wel en kreeg bovendien een 75mm kanon die voorzien van was een gyroscoop. Hierdoor kon het kanon tijdens het rijden relatief recht gehouden worden, zodat de bemanning in ruw terrein toch nog redelijk nauwkeurig kon schieten.

Op de ontwerptafel werd meteen rekening gehouden met massaproductie: de tank moest betrouwbaar zijn, maar vooral makkelijk en snel te produceren en onderhouden. Dat lukte: veel M4’s konden, na het oplopen van schade, worden gerepareerd en opnieuw ingezet. De tank was in het begin van de oorlog beter dan Duitse tanks en was in Afrika, in 1942, eveneens superieur aan de Panzer III en Panzer IV. De Verenigde Staten hadden daarom niet buitengewoon veel haast met het ontwikkelen van nieuwe tanks; ze verwachtten de oorlog wel te kunnen winnen met de M4. Tegen het einde van de oorlog leek dat ze nog te gaan opbreken, toen nazi-Duitsland veel betere en zwaardere tanks had, maar dankzij ondersteuning van artillerie en bommenwerpers wist de M4 zich tot het einde van de oorlog prima te handhaven.

Van de M4 zijn tussen 1941 en 1945 bijna 50.000 stuks geproduceerd. De tank werd in 1955 uit dienst genomen in de Verenigde Staten maar in het buitenland nog lange tijd gebruikt. Zo speelde de tank, zij het met enige upgrades door Israël, zelfs nog een belangrijke rol in de Jom-Kipoeroorlog in 1973.

In films: de M4 Sherman speelt een belangrijke rol in de film Fury (2014) met Brad Pitt.

Het VsTank Pro model van de M4A4 Sherman is een zeer realistisch bestuurbaar schaalmodel met een exacte reproductie van zelfs de kleinste details. Hij is verkrijgbaar in twee varianten: in standaard groen en met woestijncamouflage.