M1A2 Abrams

De M1A2 Abrams is een gemoderniseerde variant van de M1 Abrams. De M1 is een Amerikaanse main battle tank (mbt) van de derde generatie. Hij is vernoemd naar Gernaal Creighton Abrams, die de Amerikaanse strijdkrachten in Vietnam leidde van 1968 tot 1972. De tank is ten opzichte van zijn voorgangers zeer mobiel en modern met uitstekende offensieve capaciteiten en zware bepantsering. Hij werd vooral bekend in de Golfoorlog, tijdens operatie Desert Storm. De tank was veel beter dan de verouderde T-55 en T-62 tanks van Sovjet-makelij die Iraq er tegenover kon stellen.

De VS verscheepten in totaal maar liefst 1848 Abrams naar Saudi-Arabië om de troepen van Saddam Hoessein uit Koeweit te verdrijven. Hiervan zijn 23 beschadigd of vernietigd. Van de vernietigde tanks (9 stuks) was dit maar liefst 7 keer te wijten aan friendly fire. Twee maal heeft de bemanning de tank zelf opgeblazen om te voorkomen dat deze in vijandelijke handen zou vallen. Er zijn in de tankoorlog met Irak geen doden en slechts een handvol gewonden aan de zijde van Abrams-tankbemanningen gevallen. Deze statistieken onderstrepen dat de Abrams voor zijn tijd een bijzonder goede tank was: zeker als je bedenkt dat de 1848 Abrams tanks het moesten opnemen tegen 5500 Irakese tanks, waarvan het Amerikaanse leger volgens berichten waarschijnlijk zeker 3000 hebben vernietigd.

abrams

De Abrams werd in 1980 officieel in gebruik genomen en volgde daarmee de M60 (Patton) op. Gedurende de eerste tien jaar diende de tank naast de M60A3 (een zwaar geupgrade versie van de M60 uit 1978) maar nadat deze was uitgefaseerd, werd de Abrams de meest gebruikte tank van de Verenigde Staten. De VS hebben de Abrams ook geëxporteerd naar Egypte, Koeweit, Saudi-Arabië, Australië en Irak.

Door de jaren heen heeft de M1 Abrams een aantal upgrades gehad: de M1A1 en M1A2. Hierbij is de vuurkracht opgevoerd, de bescherming verbeterd en de elektronica herzien. Deze verbeteringen hebben ervoor gezorgd dat de tank een lange levensduur heeft en de komende tijd nog steeds de belangrijkste tank in het Amerikaanse arsenaal zal blijven. De M1A3 upgrade is in ontwikkeling maar wordt niet eerder verwacht dan 2017.

Van de Abrams tank zijn sinds 1979 meer dan 9000 stuks gebouwd. De M1A2 versie weegt 68 ton en heeft een Honeywell turbinemotor met 1500 PK die op meerdere soorten brandstof kan lopen. De tank heeft en een bereik van 426 kilometer. De topsnelheid is 72 km/u.

Het VsTank Pro model van de M1A2 Abrams is een zeer realistisch bestuurbaar schaalmodel met een exacte reproductie van zelfs de kleinste details. Hij is verkrijgbaar in drie varianten: standaard camouflage, NATO camouflage en de bekende Desert Storm versie.