KV-1 en KV-2

De KV-serie tanks was een serie zware tanks van de Sovjetunie gedurende de Tweede Wereldoorlog. De serie tanks is vernoemd naar commandant en politicus Kliment Voroshilov. De tanks waren bekend vanwege hun zeer zware bepantsering waardoor ze een gevreesde tegenstander waren van de Duitsers, vooral aan het begin van de Duitse invasie van de Sovjetunie (operatie Barbarossa). De KV-1, bijvoorbeeld, was vrijwel ongevoelig voor alle Duitse wapens.

Alleen het Duitse 88mm artilleriegeschut kon de tank enigszins aan, maar zelfs dan kaatsten schoten vaak af. In allerijl werd door de Duitsers daarom de Panther tank ontwikkeld die beschikte over een zeer sterk 7,5cm kanon.

Hoewel de KV-serie zware tanks dus zeer succesvol waren, waren ze erg duur om te produceren en de lichtere T-34 medium tank deed weinig voor ze onder. De KV-serie tanks vormde wel de basis voor de latere IS-serie tanks, vernoemd naar Josef Stalin.

kv-1

De ontwikkelaars van de KV-1 hadden goed gekeken naar de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) waarbij Franco de macht greep. Hieruit bleek dat bij moderne oorlogsvoering behoefte was aan tanks met zeer zware bepantsering. Dit sloot aan bij de Sovjet-doctrine die voorschreef dat een aanval geleid moest worden door zwaar bepantserde tanks om vijandelijke troepen voortdurend onder druk te houden. Dit zou ten koste gaan van de snelheid, maar dit werd voor lief genomen. De KV-1 werd uitgerust met een 76.2 mm kanon.

De  KV-1 was dus oersterk maar bijzonder lomp. Hij was moeilijk te besturen, had een verouderde versnellingsbak (die naar verluidt soms met een hamer geschakeld moest worden), het zicht was beroerd en de algehele ergonomie belabberd.

Desondanks hadden de Duitsers alles verwacht behalve zo’n sterke tank. Het gewicht en lage snelheid waren zeker een nadeel, maar ze waren gedurende de hele oorlog een geduchte tegenstander voor de Duitsers. In totaal zijn er zo’n 5200 stuks gebouwd.

De KV-1 had een gewicht van 45 ton, een vijfkoppige bemanning en een operationeel bereik van 335km. De topsnelheid was 35 km/u.

kv-2

De KV-serie kent behalve de KV-1 nog een andere bekende versie: de KV-2. Deze opvallende verschijning had een M-10 howitzer als kanon met een royale 152mm diameter. Hij was nog langzamer dan de KV-1. Zijn vuurkracht was immens, maar het extra gewicht zorgde ervoor dat hij alleen op vlak terrein echt vooruitkwam.

De tank was bedoeld als een langzame maar oersterke “bunker-buster”. Maar de wijze van oorlogsvoering veranderde snel. Veldslagen waren veel vloeiender en minder rechttoe-rechtaan zoals vroeger. Toen de Sovjets hun tank-productie verlegden naar de Oeral, stopten ze met de productie van KV-2’s. Op dat moment waren er zo’n 300 gebouwd.

De KV-2 had een gewicht van 53,1 ton, een zeskoppige bemanning en een operationeel bereik van 140km. De topsnelheid was slechts 25,6 km/u.

De VsTank Pro modellen van de KV-tanks zijn zeer realistisch: deze bestuurbare schaalmodellen zijn een exacte reproductie tot op de kleinste details. Ze zijn verkrijgbaar in de varianten KV-1 Groen, KV-2 Groen en KV-2 Winter Camouflage.